Slået op d.

Hører dine børn heller ikke efter?

Problemer med at få børnene til at høre efter?

Jeg kender det godt.. De suser rundt og næsten lige gyldigt hvor højt man råber, hører de små varyler ikke hvad man siger.

Der er mange ting der spiller ind på den problematik og jeg vil prøve (over nogle indlæg) at fortælle om mine erfaringer. Jeg prøver selv at arbejde med så mange løsningsforslag som muligt så jeg ikke føler mig magtesløs. Man må prøve noget forskelligt og se hvad der virker.. men måske er det kombinationen der virker.

Min pointe i dag er: man råber.. men er man egentlig selv helt klar over hvad budskabet er?

Jeg har i et stykke tid arbejdet med at have fokus på FORMÅLET med en situation med min datter.

Med formål mener jeg: hvad er det EGENTLIG jeg gerne vil have at hun lærer af denne situation? Hvis hun skal børste tænder: er det så at hun bøjer sig efter min vilje og gør som jeg siger (i det øjeblik jeg siger det)? Eller er det at hun får et godt forhold til at børste tænder? At hun får en god oplevelse med at børste tænder, så hun har lyst til at gøre det i morgen.. og resten af livet? Det modsatte har jeg i hvert fald ikke lyst til at hun lærer (altså at tandbørstning er et overgreb som andre gør mod en og som man, så snart man selv kan bestemme bare lidt, fravælger og føler frihed ved at fravælge).

Derfor har jeg arbejdet på at gøre tandbørstning til et hyggeligt tidspunkt hvor hun får mors fulde opmærksomhed (på en god måde – ikke fængselsvagten der holder skarpt øje) og hvor vi børster sammen. Det har jeg gjort siden hun var lille og bare fik lov at bide i tandbørsten.. og i dag børster hun næsten selv tænder og det er ikke et problem at mor børster først.

Min pointe er ikke tandbørstning, men derimod at tænke på det større billede.. Hvis mit barn står med den store kokkekniv er det så bedst at jeg tager den og snakker med hende om hvordan man bruger en kniv? Eller er det bedre at jeg råber ad hende så hun bliver bange for mig og ikke kniven? Jeg går klart ind for det første – for formålet må, for mig at se, være at hun lærer at omgås knive med varsomhed.

Nogle gange er det en god ide, hvis en situation går i hårknude, at tænke på det større formål. Det hjælper nogle gange til at se situationerne fra en anden vinkel. Vi er alle i læring – også børnene.

Slået op d.

lav din egen julepynt!

I vores shop har vi lanceret nogle hæklede engle efter eget design – og nu vil jeg gerne dele opskriften med jer.. så kan I selv bestemme om I vil købe dem eller lave dem selv (eller sige at I har lavet dem selv ;-). Nederst er et link til vores shop.

Englene er ret nemme at lave. De er hæklet i almindeligt økologisk bommuldsgarn med en 2,5 eller 3’er nål (alt efter hvad der passer dig) og derefter stivet. De er hæklet i to etapper så at sige. Den ene del er hoved og vinger, den anden er skørtet.

Der er brugt nogle forkortelser i opskriften: stgm =stangmaske, lm =luft maske, dblstgm =dobbelt stangmaske (to omslag på nålen), 4dblstgm = firedobbelt stangmaske,

Start med tre luftmasker, der laves til en ring med en kædemaske.

  1. omgang består af 2 lm (i stedet for en stangmaske) + 1 stgm + 3 lm + 12 stgm og det hele hækles i luftmaskeringen. De tre luftmasker skal bruges til vinger og starten af skørtet.
  2. omgang: 4 lm + 2 4dblstgm + 5 lm + 7 stgm + 5 lm + 2 4dblstgm i luftmaskebuen og 4 lm til at “komme ned til næste maske”, hvor den fæstes med en kædemaske og garnet brydes og trækkes igennem.
  3. omgang: skørtet laves som sagt i de 7 stangmasker fra foregående omgang. Der hækles 10 stgm i de 7 stgm.
  4. omgang: vend med 4 luftmasker (der står i stedet for en 3dblstgm) og derefter 10 3dblstgm i alt 11 3dblstgm (eventuelt med to i den midterste af de 7 fra omgangen før)
  5. omgang: nu hækles “blondekanten” på skørtet. Start med 5 lm og vend + spring en maske over + 1 fastmaske i næste maske. Sådan fortsættes til du har 4 buer af 5 luftmasker fastgjort med fastmasker. Mønsteret kræver at der er 5 buer i alt og den sidste bue laves sådan her: 2 luftmasker + 1 stgm i den sidste maske fra omgangen før. Dette lille trick får dig nemt op til næste omgang uden at skulle hækle kædemasker hele vejen.
  6. omgang: vend og lav 4 luftmaskebuer af 5 luftmasker + en fastmaske og de foregående luftmaskebuer. Bryd garnet og hæft ender.

Som sagt er de ikke så svære hvis I er vandt til at hækle. Den er måske lidt kompliceret hvis man er nybegynder, men jeg tror det er et godt sted at starte.

Som lovet Linket til vores shop:  http://www.mamabjerno.dk/produkt/engel-gaveaeske/

Slået op d.

Syltetid.. få mest ud af naturen

Efteråret er denne herlige tid hvor naturen bugner med frugt og nødder. Vinteren står for døren og der er ikke noget bedre end at føle at man fylder lagrene op og gør klar til den mørke tid. Jeg nyder personligt meget den tilfredsstillelse, der ligger i at plukke, ordne og sylte frugt fra vores egen have, fra skoven (eller naturligvis supermarkedet) og på den måde “gemme til vinteren”. Jeg ender som regel med at have et helt skab fuld af lækkert syltetøj og fryseren stoppet til randen med ordnet frugt.

Jeg prøver at variere marmelade og syltetøj.. så jeg er altid på jagt efter nye spændende opskrifter.

dampede kvæder
dampede kvæder

Senest har jeg opdaget kvæderne som en god sylte-frugt. Jeg synes det er sjovt at udnytte alle de muligheder naturen giver og kvæderne er både anderledes og noget helt specielt. For nylig løb jeg på kvæderne, der lå og spærrede cykelstien ved skoven tæt på hvor jeg bor, og nu besluttede jeg at det var tiden at tage dem med hjem og bruge dem til noget fornuftigt.

Her er min opskrift på kvæde-kanel marmelade:

  • 2 kg kvæder
  • ca 1 kg sukker (eventuelt delvist syltesukker)
  • 1-2 spsk kanel (evt plus kanelstang)
  • rengjorte og skoldede glas til syltning (de må gerne være varme)

Kvæderne er, som du sikkert har opdaget hvis du står med nogle, meget hårde. Det er næsten umuligt at skære i dem, men fortvivl ej. Læg kvæderne i en gryde med en smule vand og damp dem forsigtigt i ca 20 minutter. Skyl dem eventuelt under den kolde hane så man lettere får skrællen af bagefter. Skræl dem og skær kødet fra de MEGET hårde kernehuse.

Læg kødet i en gryde og kog det med sukker og kanel til de bliver smukt orange og helt møre. Hæld derefter den meget varme marmelade på glas og luk låget med det samme. Når marmeladen afkøles skabes der undertryk og låget holder ekstra godt fast, men de fleste mikrober holdes også på denne måde ude af glassene.

God fornøjelse!

Hvis ikke du bruger syltesukker bør glas og låg skylles med atamon inden marmeladen hældes på.

 

Slået op d.

lynboller! – eller hvordan ens hjem dufter hyggeligt efter 20 min

Bag boller på ingen tid.

Har du prøvet at stå med sultne børn der kommer hjem fra sport eller et pludseligt besøg? På under en halv time kan du lave lækre helt igennem hjemmebagte boller der smager og dufter himmelsk.

Bollerne kan varieres med rosiner, kardemomme, vanilje og/eller havregryn og egner sig også til at blive frosset og taget op når lejlighed byder sig – eller lysten til lidt lækkert til morgenbordet melder sig.

Dejen er meget fleksibel så hvis man mangler en ingrediens har man nok variation der kan bruges. Jeg bruger gerne vand til bollerne da jeg synes de bliver lettere. Tilsvarende kan man bruge olivenolie i stedet for smør (eller anden olie man måtte foretrække på grund af smag eller fordi man har det i skabet) og sukkeret kan erstattes med honning eller udelades helt hvis der fx smages til med rigeligt vanilje (et godt trick der også kan bruges til andre typer af brød, da man automatisk tror at det er sødt når man smager vanilje).

Start med at opløse gæren i vandet og tilsæt sukker og salt. Skær smør i stykker og tilsæt det sammen med ægget. Drys til sidst melet i (vej det af, for dejen skal være blød og lidt klistret). Dejen skal samles mere end æltes.

Dejen hviler i et per minutter mens man klargør bageplade med bagepapir og pisker æg til pensling. Der rulles ca 24 boller (tre pølser rulles og hver deles i 8), der sættes tæt sammen på bagepladen så de hjælper hinanden med at hæve. Bollerne pensles og bages midt i ovnen i 15-20 min alt efter størrelse ved godt 200 °C.

Gær 50 g
Sukker 1 spsk Eller honning eller udelades
Salt 1 tsk
Mælk 2,5 dl Eller vand eller lidt tykmælk og vand for resten
Smør 75 g Eller margarine eller olie
Æg 1
Mel 500 g 50-75g kan erstattes med havregryn hvis man ønsker lidt mere struktur
Evt smagsgiver fx kardemomme, vanilje, rosiner, oliven etc
Æg til pensling Eller kold kaffe, mælk eller vand
Slået op d.

alternativ bodyscrub?

Har du ikke lige en bodyscrub liggende i skuffen?

Du kan med fordel lave din egen – og du kan bruge den til kroppen eller ansigtet eller tørre albuer eller føder, – alt efter hvad der passer dig.

Tag en spiseskefuld honning og en spiseskefuld fint salt. Rør det sammen til en tyk grød og regulér eventuelt med mere af en af ingredienserne eller med en dråbe vand. Blandingen gnides på og skylles af med vand.

Jeg synes at enkelheden ved denne opskrift er meget tiltalende. Jeg har i perioder kun brugt dette produkt til at rense med (enten fordi jeg var studerende og ikke havde råd til dyre produkter, eller fordi jeg havde en todler, der kunne finde på at gå i mine ting – også på badeværelset). Jeg synes den fungerer fint og renser godt i dybden. Man kan også vælge den grove salt til medtagede knæ eller albuer. ansigtshuden er lidt sart så man skal naturligvis ikke bruge den grove salt dér og i det hele taget være lidt forsigtig.

Jeg nyder som jeg har skrevet før at bruge naturlige produkter, enten hele tiden eller som et supplement til hverdagen, uanset om det er min husholdning eller det er kropsplejen vi taler om. Jeg mener principielt at man altid bør undgå parfumerede og kemiske produkter (selvom jeg indrømmer at jeg ikke er fanatisk og ind i mellem enten bruger en parfume eller en god ansigtscreme som jeg så ikke ved hvad indeholder), især når man har små børn synes jeg at man bør være forsigtig. dette gælder alt hvad de kan finde og spise naturligvis, men for eksempel også hvor meget man bruger produkter der skal sprøjtes på, på forskellige måder. Der er nemlig noget der tyder på at såvel parfumer som vinduesrens har indflydelse på folks og især små børns luftveje. Der er altså en tendens til at astma og allergi påvirkes eller fremprovokeres af mange sprøjtede kemikalier.

Se også min blog om vinduespudsning

Slået op d.

Skal du pudse vinduer?

Skal du pudse vinduer men har ikke den “super duper fikse sprayflaske” ved hånden?

Så gør som din bedstemor ville have gjort. Det er mere miljøvenligt, koster mindre og kan bruges både ude og inde – til spejle og vinduer.

Et gammelt husråd er at fylde varmt (men ikke uudholdeligt varmt) vand i en balje/skål eller lignende og så hælde en sjat eddike og en sjat husholdningssprit i (eller snaps hvis du ikke har andet 😉

Vask så vinduet med denne blanding og tør efter med en tør klud – gerne bommuld der ikke “fnugger” for eksempel et viskestykke. – og færdig.

Dette råd bruger jeg ofte, da man undgår spray i nærheden af små børns sarte lunger (eller astmatikere) og man ved hvad det indeholder og så videre. Jeg går meget ind for at spare penge og gavne miljø og sundhed på samme tid.

Det virker således at det varme vand og spritten hjælper til med at få vandet til at fordampe så der ikke kommer striber på glasset. Eddiken opløser kalk og sprit opløser fedt, så det giver mening at det virker. Der skal måske bruges lidt mere knofedt end ved “super duper spray”, men ikke meget.

Det stammer naturligvis fra en tid hvor man altid havde sprit og eddike i huset, men det kan man jo nemt have. Jeg bruger tit eddike alligevel – for eksempel i mad, så jeg har det altid. Sprit er til gengæld en lidt speciel vare i dag. I tidligere tider brugte man det til at rense sår med og til at fjerne pletter og den slags, så der var det netop en livsnødvendig ingrediens i en husholdning. I dag benytter vi os af særlige tekniske og kemiske hjælpemidler, der overflødiggør den slags, men jeg synes at det ind i mellem er værd at gå lidt tilbage i tiden og blive lidt “gammeldags”.

Slået op d.

hurtig mad?

Hurtig spaghetti med røget laks.

I en travl hverdag er det rart med nogle klassiske retter, som man lyn hurtigt kan smække sammen efter arbejde eller mens børnene er midt i ulvetimen. Denne ret er så hurtig som den tid det tager at koge den pasta du har valgt, så hvis det er frisk pasta er den naturligvis dyrere, men til gengæld virkelig hurtigt. I min husholdning spiser vi enten noget hurtigt eller en simreret, der kan forberedes før mand og barn kommer hjem.

Jeg ville starte mine opskrifter med en nem og hurtig ret, der er populær både hos børn og voksne og som er en fast del af min families reppetoire – for at introducere jer til min stil. Den serverer fisk, men på en nem og overskuelig måde – og man kan bruge almindelig pasta eller en proteinrig bønne- eller linsepasta.

Denne pastaret laver jeg tit når de pludselig har røget laks på tilbud og den kan laves med ret lidt laks i forhold til pasta. Normalt bruger jeg ikke noget light eller med sødemidler i til mit barn, men med Philadelphia foretrækker jeg letheden i lightudgaven og det er derfor smagen jeg er gået efter og ikke kalorierne. Det er en ideel sommerret og som sagt er den så hurtig at man nærmest føler det lidt som om man snyder når man alligevel serverer en varm ret.

Ingredienserne er:

Røget laks

Pasta i passende mængde

Philadelphia light

samt evt kapers

Citronsaft, salt og peber til at smage til med.

Start med at sætte vand over. Salt vandet rundhåndet og kom pastaen i når det koger. Pasta bør koges ved høj varme og uden låg.

Imens røres philadelphia med strimlet laks og salt og peber. Der smages til med citronsaft og eventuelle kapers kommes i.

Når pastaen er kogt dryppes vandet fra og pasta kommes tilbage i gryden og blandes med det rørte, der smelter i varmen og giver retten en flødeagtig konsistens.

Hurtigere kan det vist ikke gøres. Bon Appetit!