Slået op d.

lynboller! – eller hvordan ens hjem dufter hyggeligt efter 20 min

Bag boller på ingen tid.

Har du prøvet at stå med sultne børn der kommer hjem fra sport eller et pludseligt besøg? På under en halv time kan du lave lækre helt igennem hjemmebagte boller der smager og dufter himmelsk.

Bollerne kan varieres med rosiner, kardemomme, vanilje og/eller havregryn og egner sig også til at blive frosset og taget op når lejlighed byder sig – eller lysten til lidt lækkert til morgenbordet melder sig.

Dejen er meget fleksibel så hvis man mangler en ingrediens har man nok variation der kan bruges. Jeg bruger gerne vand til bollerne da jeg synes de bliver lettere. Tilsvarende kan man bruge olivenolie i stedet for smør (eller anden olie man måtte foretrække på grund af smag eller fordi man har det i skabet) og sukkeret kan erstattes med honning eller udelades helt hvis der fx smages til med rigeligt vanilje (et godt trick der også kan bruges til andre typer af brød, da man automatisk tror at det er sødt når man smager vanilje).

Start med at opløse gæren i vandet og tilsæt sukker og salt. Skær smør i stykker og tilsæt det sammen med ægget. Drys til sidst melet i (vej det af, for dejen skal være blød og lidt klistret). Dejen skal samles mere end æltes.

Dejen hviler i et per minutter mens man klargør bageplade med bagepapir og pisker æg til pensling. Der rulles ca 24 boller (tre pølser rulles og hver deles i 8), der sættes tæt sammen på bagepladen så de hjælper hinanden med at hæve. Bollerne pensles og bages midt i ovnen i 15-20 min alt efter størrelse ved godt 200 °C.

Gær 50 g
Sukker 1 spsk Eller honning eller udelades
Salt 1 tsk
Mælk 2,5 dl Eller vand eller lidt tykmælk og vand for resten
Smør 75 g Eller margarine eller olie
Æg 1
Mel 500 g 50-75g kan erstattes med havregryn hvis man ønsker lidt mere struktur
Evt smagsgiver fx kardemomme, vanilje, rosiner, oliven etc
Æg til pensling Eller kold kaffe, mælk eller vand
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *